Nyhed

Medlemsportræt: ak83 arkitekter as

Udgivet d. 31. maj 2018 i kategorien Medlemsportræt
Af: Michael Aaby Clauding

I denne måneds medlemsportræt kan du møde Ishøjs lokale arkitekter, som fik opført hele 500.000 kvadratmeter sidste år.

På den smukke Ishøj Havn ligger ak83 arkitekters sjællandsafdeling i store lyse lokaler med blændende udsigt til ARKEN og vandet. ”Kontoret her passer os glimrende, især når vi skal holde møder,” fortæller partner og arkitekt Jan Amby.

”Alle ved nemlig, hvor ARKEN er og vi ligger overfor ARKEN, så det er let at finde. Derfor er vi meget tilfredse med at have fået lokalerne her. Vi føler os i det hele taget rigtig godt modtaget af Ishøj Kommune, og har det første store projekt i Ishøj ude på Winthersminde.”

Foodservice Danmarks domicil, Winthersminde

35 års erfaring

ak83 har ikke altid ligget i Ishøj, men blev grundlagt i Albertslund i 1983 og udspringer af FDB’s egen tegnestue. ”FDB var jo egentlig en stor ejendomsudvikler dengang,” fortæller Jan. ”Derfor havde man egen tegnestue, som beskæftigede op imod 100 mand, men da det ikke var kerneopgaven, besluttede man sig for at skille sig af med tegnestuen i ’83. Til gengæld opfordrede man så nogle af medarbejderne til at starte eget arkitektfirma med udsigt til at få FDB som kunde.”

I dag arbejder ak83 arkitekter med en bred kreds af tilbagevendende kunder, heriblandt Coop, Siemens, DSV, og Jysk. ”Vi har eksempelvis haft Lars Larsen som kunde, lige siden han skulle bruge det første varelager,” siger Jan. ”Det var altså inden Jysk voksede sig så store, som de er i dag og vi tegner fortsat varelagre – ikke selve butikkerne – for dem.”

DSV, Landskrona

Projekterne og helhedstanken

Vi laver rigtig meget forskelligt,” fortsætter Jan. ”Fra de helt små projekter til store bygningsværker som Scandic Hotel på Nordhavn. De mange forskellige opgaver er med til at holde os skarpe, fordi det kræver, at vi løbende omstiller os til nye opgavetyper.”

AK83 lader sig heller ikke begrænse af landegrænser og står bag projekter i Norge, Sverige, England, Tyskland, Belgien, Frankrig, Bulgarien og USA.

Scandic Hotel, Nordhavn

 

I mange af virksomhedens projekter går helhedstanken igen. ”Hvis vi eksempelvis skal tegne en dagligvarebutik, så ved vi, at den fungerer bedst i ét plan,” fortæller Jan. ”Ofte er butikkerne dybt forankrede i lokalmiljøet og vil gerne give noget tilbage til den by, de ligger i. Derfor tegner vi boliger, møderum eller sågar et bibliotek, som placeres på første sal i bygninger med butik i stueplan.”

Samme vision om multiformål går igen i et af arkitektfirmaets nyeste projekter i Carlsberg Byen, hvor man samtænker bolig og kontor med parkeringskælder, butikker og have på taget i et 15.000 kvadratmeter stort projekt, der indvies senere i år. ”Særligt inde i byen kan det give tryghed at placere lukkede haver på tagene,” fortæller Jan. ”På den måde skaber man et trygt miljø for familiens børn og et lille åndehul langt væk fra billarmen.”

Carlsberg Byen

 

Da firmaet tegnede Spinderiet i Valby, valgte arkitekterne – på samme måde – at restaurere og integrere den gamle Spinderibygning i det nye bycenter.

Spinderiet, Valby

 

Netop nu har ak83 hele tre nye skitseprojekter i støbeskeen indenfor kommunegrænsen.

Ønsker du, at kontakte ak83 arkitekterne as, så kan du ringe på telefon: 43 66 08 00 eller skrive en mail til: ak83@ak83.dk